Följ oss på sociala medier!

Viktigt att utfodra djuren på rätt platser under vintern

dovhjort

Om man utfodrar vilda djur, till exempel små hjortdjur, med extra föda under vintern, minskar skadorna på skogen. För när vintern närmar sig har djuren svårare att hitta föda. Dock är det är klokt att påbörja vinterutfodringen i god tid innan snön kommer. Detta för att djuren ska hitta till utfodringsplatserna samt för att deras matsmältningsapparat ska hinna anpassa sig till den näring som erbjuds.

Oftast är det små hjortdjur, som dovhjort, vitsvanshjort och rådjur som utfodras på vintern. Men även harar, fasaner och rapphönor brukar synas på utfodringsplatserna. Kom bara ihåg att man inte får lägga ut mat till djuren utan markägarens tillstånd. Man ska sätta ut maten där djuren vanligtvis finns men det är viktigt att undvika platser i närheten av livligt trafikerade vägar.

– Utfodringsplatsen bör placeras så att djuren inte måste gå över livligt trafikerade vägar då de kommer från sina daglegor. Utfodring vid gårdar leder ofta till att djuren blir domesticerade och det kan bland annat leda till trafik- och trädgårdsskador, säger Marko Muuttola vid Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Mängden föda ska vara lagom för de djur som besöker utfodringsplatsen, så att det inte uppstår ett överutbud. Äpplen, rotfrukter, potatis och foderbetor duger bra åt däggdjur. Man kan även sätta ut havre och klöverrikt hö.

Till viltfåglar passar spannmål och grus för matsmältningen. I närheten av fåglarnas utfodringsplats bör det finnas buskar så att fåglarna kan ta skydd där då fara hotar. Småfåglarna har också nytta av utfodringsplatserna för vilt. Tänk på att inte ge skämd föda som gammalt bröd och bullar åt djur eftersom det kan innehålla mögelsporer. Då det kan orsaka allvarliga störningar i matsmältningen och leda till att djuret dör. Det är dessutom viktigt att utfodringsplatsen är ren för att djuren ska må bra.

Källa: vasabladet.fi

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Forswards

Woodsm

Honda

jaktkit

hundkarra

Albecom

Ultracom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler