Följ oss på sociala medier!

Verkningslösa fällor mot klövvilt i trädgårdar

radjur

Den senaste i raden av verkningslösa metoder är dyra elektroniska rörelselarm med ljud och ljus. De är meningslösa eftersom djuren vänjer sig vid dem, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi på Sveriges lantbruksuniversitet. Men till dem som plågas av rådjur och gnagare som äter upp trädgården har han lite andra tips.

Orädda rådjur som tuggar i sig blommor, grenar och frukt har blivit en plåga i många svenska villaträdgårdar på senare år och att bli av med dem är mycket svårt. Djuren är visserligen skygga av naturen men de är också mycket läraktiga.  Får inte skrämseln några effekter slutar de snabbt att bry sig. Rådjur som vant sig vid att leva nära människor är dessutom mindre känsliga för störningar, menar Petter Kjellander.

Bakgrunden till rådjursinvasionen i trädgårdarna är en stor expansion av rådjursstammen under 1990-talet. Då både varg och lo låg på historiskt låga nivåer. Dessutom decimerade en sjukdom antalet rävar varpå ekologin kantrade. – Under en period hade vi nära fyra gånger så många rådjur som nu och följden blev att rådjuren trycktes ut i alla möjliga nya områden, också nära bebyggelse, berättar Petter Kjellander.

Idag har rådjursstammen återgått till normala nivåer och man kunde anta att djuren nu borde lämna villaträdgårdarnas i fred. Men så har inte skett. – Djuren är anpassningsbara och de har hittat en relativt säker plats i människans närhet. Där finns inga rovdjur och det bedrivs ingen jakt samtidigt som de har vant sig vid störningarna varför de blir kvar, säger Petter Kjellander.

– Det allra bästa är förstås att sätta staket runt trädgårdslandet, rabatten eller hela trädgården, säger Karina Brozinic, trädgårdsingenjör och medarbetare vid Allt om Trädgård. Ett annat tips är att undvika de växter som djuren gillar mest, som till exempel rosor och tulpaner. – Det finns även vissa växter som de inte gillar, till exempel kejsarkrona, narcisser och en del lökar. Fast råder det brist på mat kan de ge sig på även sådant de annars inte rör, berättar Karina Brozinic.

Att det är så svårt att bli av med rådjur, för att inte tala om vildsvin, har skapat en marknad för mer eller mindre avancerade tekniska nymodigheter som till exempel skrämmor och larm. Modellerna är många och lovar effektiv hjälp.  Produkterna säljs i många butiker, ofta till priser uppemot tusentals kronor. Viltprofessor Petter Kjellander är dock skeptiskt till de kostsamma skrämmornas effektivitet.

– Rådjuren lär sig snabbt vad som är farligt och inte är det. Vi har till exempel rådjur som går rakt in och äter i de fällor vi har satt ut i forskningssyften. De vet att de kommer att bli mätta och vägda, men att inget mer än så händer. Så den här sortens fällor är nog i stort sett verkningslösa, menar Petter Kjellander.

källa: hd.se

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Albecom

Ultracom

jaktkit

Honda

hundkarra

Woodsm

Forswards

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler