Följ oss på sociala medier!

Vargen som sköts var välkända ”Snapphanen”

varg

Det sköts en varg under en jakt i augusti i år och nu har man kommit fram till att det var självaste ”Snapphanevargen”, en varg som under flera års tid vandrat i nordöstra Skåne och i Kronobergs län.

– Vi har konstaterat genom DNA att det är den skygga hanvargen som vi har haft i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län under fem års tid, säger Tom Espgård, en av de ansvariga för viltfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

Vargen sköts i mitten av augusti under en jakt i nordöstra Skåne av en man i 35-årsåldern som satt på pass vid ett kalhygge utanför Lönsboda och avfyrade skottet. Jägaren uppgav att han uppfattade djuret som en räv.

Polis kom till platsen som spärrades av och jägarens vapen beslagtogs. Jägaren blev misstänks för grovt brott mot jaktlagstiftningen. Polisutredningen pågår fortfarande. -Att en varg blivit skjuten på detta sätt är inget jag varit med om tidigare, säger Tom Espgård.

Vargen har varit på obduktion hos Sveriges veterinärmedicinska anstalt. Och därefter har det gjorts en DNA-analys av Vildskadecenter inom Sveriges lantbruksuniversitet i Grimsö. Det visade sig att det rörde sig om just ”Snapphanevargen”, vars spillning Länsstyrelsen Skåne hade tagit många prover på de senaste åren.

– Vi har ett 20 tal spår av den här individen och är inte särskilt förvånade över resultatet. Namnet ”Snapphanevargen”, fick vargen för att den verkade vara mer eller mindre bofast i gränsregionen. Vi har betecknat den som stationär och den har säkerligen trivts i området. Det är lite speciellt att han valde att slå sig ner här, säger Tom Espgård.

Källa: kristianstadsbladet.se

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

hundkarra

Albecom

Ultracom

Honda

Forswards

jaktkit

Woodsm

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler