Följ oss på sociala medier!

Tusentals svenska vildsvin – ett hot i Norge

vildsvin

Antalet vildsvin ökar i både Sverige och Norge men detta upplevs helt olika i de båda länderna. Är de ett växande hot som bör utrotas eller en naturlig del av faunan att värna om, är frågan. Till följd av ett högt jakttryck utrotades vildsvinen i Sverige under slutet på 1700 – talet.  I mitten av 1970-talet rymde ett gäng vildsvin från ett vilthäng i Sörmland och sedan dess har deras ättlingar parat sig och trivts bra i de svenska skogarna. Men sedan ett tag tillbaka har vildsvinen även börjat leta sig över den norska gränsen. Och medan det i dag finns ungefär 1 000 vildsvin i Norge förväntas de bli upp till 40 000 om cirka 10 år enligt en norsk rapport.

– Sannolikt har vildsvinen från Sverige hittat över gränsen, säger Christer Pettersson, sakkunnig och ansvarig för vildsvin på Naturvårdsverket. Han menar att Norge nu följer ungefär samma mönster som Sverige gjorde på 1980-talet. I Sverige blev vildsvinen en stor fråga i riksdagen och man gjorde flera försök att stoppa djuren eftersom de skadade jordbruket och utgjorde fara i trafiken. På liknande sätt resonerar man nu i Norge då till exempel Senterpartiet vill se drastiska åtgärder för att stoppa spridningen.

– Den uppståndelsen och diskussion som pågår i Norge nu talar för att det här är nytt för dem på samma sätt som det var för oss på 80-talet, menar Christer Pettersson. I Sverige beslutade Riksdagen 1987 att vildsvinen ska ses som en natur- och jaktresurs och tillhöra faunan. En utveckling som Pettersson tror att Norge kan komma att följa. – Min uppfattning är att Norge påminner om Sverige i viltförvaltningen. Vi har liknande klimat och faunaförutsättningar, så det är fullt möjligt att de också kommer att se dem som en resurs, säger han.

Samtidigt har antalet viltolyckor med vildsvin i Sverige ökat. Exempelvis skedde över 1 000 olyckor med vildsvin bara i Skåne under 2017. Och i Västra Götaland och i Uppsala län ökade olyckor med vildsvin med över 500 procent sedan 2010.

Källa: sydsvenskan.se

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Woodsm

Ultracom

Albecom

Honda

jaktkit

Forswards

hundkarra

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler