Följ oss på sociala medier!

Tjuvjakt i Jakobstad i Finland går till åtalsprövning

radjur

Det är inte bara i Sverige som folk är misstänkta för jaktbrott. Enligt häradsåklagare Marina Ek-Bäck är det för tillfället fler än fem personer som är misstänkta i ett jaktbrott i Finland. Det är dock osäkert om målet hinner komma upp i rätten före årsskiftet.

De misstänkta har skjutit djur från bilar och dessutom använt sig av starka strålkastare för att blända djuren. Bytet består av femton rådjur, 30 harar och tre vitsvanshjortar. Den 15 oktober fick häradsåklagaren Marina Ek-Bäck tjuvjaktsfallet på sitt bord. Polisutredningen startade våren 2017 och det dröjde länge innan den var klar. – Det här är ett speciellt ärende och jag har förståelse för att utredningen tagit tid, menar Marina Ek-Bäck.

Allt började i slutet av maj 2017 då jägare i Vestersundsby jaktförening hittade ett skjutet rådjur intill travbanan i Vestersundsby i Jakobstad. Rådjuret var inte skjutet med jaktvapen utan med ett miniatyrgevär. Detta fynd kom att avslöja en omfattande härva av planerade och systematiska jaktbrott som inleddes hösten 2016.

Två av de misstänkta är jägare sedan tidigare och har licens för vapen. Men tjuvjakten har inte bedrivits med lagliga jaktvapen utan med ett 22-kalibrigt miniatyrgevär som de försett med kikarsikte och ljuddämpare. De misstänkta har inte tagit tillvara djuren de skjutit utan lämnat dem i terrängen. Dessutom har de skadskjutit djur.

De misstänkta personerna, som bor i närregionen, har under förhör erkänt jaktbrott. Straffet för jaktbrott rör sig mellan böter och fängelse upp till två år. Om de misstänkta döms blir de också ersättningsskyldiga.

Källa: svenska.yle.fi

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

jaktkit

Forswards

Albecom

Honda

Ultracom

Woodsm

hundkarra

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler