Följ oss på sociala medier!

Så vill Trafikverket halvera antalet viltolyckor

vag

Trafikverket håller nu på med att kartlägga vilka vägar som är i störst behov av åtgärder för att minska viltolyckorna. Viltolycksråden, som finns i alla län och styrs av Polisen och Trafikverket, är nu ute och undersöker vilka sträckor som behöver bli säkrare mot viltolyckor.

En satsning som är nödvändig, enligt Markus Engdahl som är länsansvarig jägare i Jönköpings län och dessutom medlem i viltolycksrådet där, han säger:– Det händer att jag stöter på vilt som går och stödjer på sina benpipor. Det är hemskt och de måste lida fruktansvärt av det. Därför är det en stor drivkraft hos mig att få bort deras lidande.

I år har hittills nästan 35 000 viltolyckor rapporterats in till polisen här i landet. I snitt dör mellan 5 och 10 personer om året till följd av det och överlägset vanligast är olyckor med rådjur följt av älgar och vildsvin. I våras fick Trafikverket drygt tre miljarder kronor av regeringen till landskapsanpassning. I det ingår arbetet att förebygga viltolyckor.

– Vår målsättning är att vi åtminstone på sikt ska halvera antalet viltolyckor jämfört med dagens så det kommer att göra stor skillnad, säger Anders Sjölund, nationell samordnare för naturfrågor på Trafikverket.

De åtgärder som kan vidtas för att minska viltolyckorna är till exempel att säkra passager för djuren, varningssystem där en skylt blinkar om djur finns i närheten eller viltstängsel. Och Trafikverket utgår från att de flesta län kommer att leverera sitt material under hösten.

Källa: sverigesradio.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

jaktkit

Forswards

hundkarra

Woodsm

Ultracom

Honda

Albecom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler