Följ oss på sociala medier!

Otillåten föda i åtlar i Gävleborg

bjorn

I Gävleborg hade en tredjedel av de björnar som sköts under årets jakt otillåten lockföda i sina magar, så kallad åtel. Bland annat hittades majs, limpa och hundmat i de skjutna björnarnas magar.

Sara Waern, handläggare på natur- och viltenheten på Länsstyrelsen Gävleborg, säger att hon misstänker att det handlar om jägare som försökt locka fram björnarna. – Vi har inga bevis på att det är jägare som har gjort detta men på något sätt har björnarna fått i sig det, säger hon.

Förmodligen rör det sig om människor som vill locka fram björnarna utan att behöva använda en laglig åtel, för att jakten ska gå fortare. För att motverka att sådant händer har Länsstyrelsen under flera år arbetat för att förbättra miljön ute i naturen och samarbetat med både markägare och jägarorganisationer.

I framtiden kommer man även att samarbeta över länsgränserna för att ytterligare motverka användandet av otillåten föda. – Även om vi inte har några konkreta bevis på att det är illegala åtlingar har vi starka misstankar att det förekommer, säger Sara Waern. Ingen av björnarna som sköts i Gävleborg under årets jakt hade fällts i närheten av godkända åtelplatser.

Källa: Radio P4 Gävleborg

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Forswards

Albecom

hundkarra

jaktkit

Honda

Woodsm

Ultracom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler