Följ oss på sociala medier!

Nytt slakteri i Bjuråker ska underlätta för björnjägarna

bjorn

På tisdag inleds björnjakten. Tidigare fanns det endast tre slakterier i Mellansverige som tog emot björn på grund av svårigheter med att sälja köttet vidare. Efter en smygstart ifjol utökas nu marknaden med ett fjärde slakteri när nystartade Dellen kött och vilt drar igång i Bjuråker i Hudiksvalls kommun.
Peter Nyberg är en av delägarna säger– Det är inte så lätt att bli av med björn varför många slakterier inte tar emot det, säger han.

I de stora björnlänen Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg ska 238 av totalt 284 björnar fällas. För jägare som vill få köttet styckat till sig själv eller sälja vidare kunde det förut bli långa resor. För i Strömsund och Hoting i Jämtland finns två slakterier liksom ett i Lima i Västerdalarna som tar emot björn. Men när Peter Nyberg och Anders Bergström, som båda arbetat länge som anställda inom slakteribranschen, i Bjuråker nu drar igång Dellen glädje det lokala jägare i Hälsingland som slipper långa resor.

– De är glada att få någonstans att göra av björnarna, eller i alla fall att få närmare, säger Peter Nyberg. Björnköttet är långt ifrån så populärt som älgköttet fast används ibland i korvtillverkning. Ifjol köpte exempelvis Karelius och Co i Lima 30 av totalt 48 björnar som sköts vid licensjakten i Dalarna, säger delägaren Mikael Karelius. Så i år blir det kanske först till kvarn som gäller.

I Bjuråker hoppas och räknar man med kunder också utanför länsgränsen. – Det kan bli närmare att åka till oss från norra Dalarna, Härjedalen och Västernorrland, menar Peter Nyberg. Köttet säljs i förta hand till butiker, restauranger och köttgrossister. Intresserad av att köpa eller sälja kontakta då Peter Nyberg 0730-248583

Källa: sverigesradio.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

jaktkit

Forswards

Albecom

Ultracom

hundkarra

Woodsm

Honda

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler