Följ oss på sociala medier!

Nu märks den varma och torra sommaren på älgstammen

alg

Det befarades att den heta sommaren skulle bli mycket hård för älgarna. Nu de första veckornas älgjakt i norr visas det att farhågorna besannades. Och snart börjar älgjakten i södra delen av landet och där kan läget vara ännu värre.

– Vi har en mycket mer gynnsam livsmiljö för älgen i norra Sverige eftersom den är bättre anpassad för att leva där, säger Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, till TT. Men under sommaren hade älgarna svårt att hitta föda på grund av torkan. Vilket märktes när älgjakten inleddes den 3 september i norra Sverige.

Jonas Malmsten har gått igenom jägarnas inrapporterade observationer av kalvar och den genomsnittliga slaktvikten på skjutna kalvar. Och han har konstaterat att älgkalvarna är färre till antalet och att de väger mindre. – När det gäller antalet observerade kalvar är det där det jagas nu en påtaglig minskning i de flesta länen med mellan 10 och 20 procent jämfört med den senaste femårsperioden, säger Jonas Malmsten.

Tittar man på slaktvikten på kalvarna är det överlag dåligt för i genomsnitt är även slaktvikten 10 till 20 procent lägre än de senaste fem åren. Resultaten har inte varit så dåliga sedan 1992, då det också var en väldigt torr sommar och effekterna av den här sommaren kan hålla i sig i några år. – De kor som gått med sina kalvar och försökt ge dem så mycket mat som möjligt så det är inte säkert att de ger kalv nästa år. Man kan nästan ana att det blir en mindre än normal reproduktion nästa höst, säger Jonas Malmsten.

Andra måndagen i oktober är det dags för älgjakten i södra Sverige. – Jag tror att det kommer att se värre ut där. Kalvarna i södra Sverige är ju överlag lättare än i norra Sverige och då har de ju ännu tuffare att ta igen dåliga år. Jonas Malmsten menar att bland annat att det dels är lite varmare i söder, dels har älgen konkurrens om födan. – I norra Sverige konkurrerar älgen bara med sig själv och i vissa fall några rådjur. I södra Sverige konkurrerar älgen med rådjur, dovhjort och kronhjort så där är de fler om budet, säger han.

Inför jakten uppmanar länsstyrelsen i Östergötland jägarna att skjuta så många älgkalvar som det går, delvis av ren barmhärtighet. – Blir det en kall vinter med skare riskerar vi att få djur som far illa eller rent av svälter ihjäl, sade vilthandläggaren Emil Brangenfeldt till SVT Nyheter Öst för några dagar sedan. I en del län rekommenderar Jägareförbundet att jägarna ska inrikta jakten på små kalvar, små vuxna djur och de djur som är i dålig kondition.

Källa: aftonbladet.se

 

 

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Honda

jaktkit

hundkarra

Forswards

Ultracom

Woodsm

Albecom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler