Följ oss på sociala medier!

Norskt seminarium med debatt angående vildsvin

vildsvin

Under veckan hålls ett seminarium i vilket Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, och Hedmarks bondelag vill gå djupare inom temat vildsvin. Det är nämligen ett djur som vissa önskar utrota helt och andra välkomnar.

Vildsvinsstammen i Norge ökar stadigt. I Østfold i södra Norge längs gränsen till Sverige observeras vildsvin numera allt oftare i Hedmark. Från söder och gradvis längre norrut i länet. Det fälls även vildsvin i flera kommuner i Hedmark.  Till exempel har enstaka djur registrerats i Akershus, Hedmark och Oppland.

Vildsvin är ett högriskdjur enligt Artdatabanken. De anses som skadegörare i landbruk, skogbruk och kulturlandskap, samt som smittobärare och är därför oönskad och bör förhindras att etablera sig i Norge, skriver Norges bondelag.

Vetenskapskommittén för mat och miljö slog fast i somras att om inget görs kan Norge så småningom ha en stam på 40 000 vildsvin, att jämföra mot dagen 1 000.

Vissa välkomnar vildsvinen som en spännande och lönsam jaktform. De menar även att eftersom det finns hundratusentals djur på svenska sidan av gränsen knappast är möjligt att stoppa vildsvinets etablering i Norge.

För att försöka få bukt med problemet anser Norges bondelag att Norge bör förbereda sin egen vildsvinspolicy och lära av erfarenheter som gjorts i Sverige. Därför ordnar alltså Norges jägare- och fiskareförbund i Hedmark och Hedmark Bondelag ett seminarium för att diskutera saken. Sveriges representanter är Anders Wetterin, LRF och Gunnar Glöersen, Svenska Jägerforbundet.

Källa:landskogsbruk.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Ultracom

jaktkit

Albecom

Forswards

hundkarra

Honda

Woodsm

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler