Följ oss på sociala medier!

Livsfarligt eftersöksarbete på vägarna

vag

Eftersöksjägare slår larm om att de har en mycket farlig arbetssituation längs vägarna. Då flera dödsfall har inträffat tvekar nu alltfler jägare inför uppgiften. Eftersöksjägaren Per-Ivar Nordell är utskickad på uppdrag på E14 väster om Matfors eftersom en trafikant har rapporterat om en rådjurskollision. Tillsammans med sin tyska jaktterrier Rick ska han försöka hitta och avliva rådjuret men trots blinkande lampor och varningsskyltar är detta långt ifrån ett ofarligt uppdrag.

Per-Ivar har fått besked om att rådjuret sprungit in i skogen efter kollisionen. Så nu gäller det att först och främst lokalisera olycksplatsen. Och det tar en lång stund för Per-Ivar att hitta den markering bilisten satt upp. – Markeringen för idag var en papperspåse och en gammal kabel, säger han och konstaterar att det är bättre än ingenting. Fast markeringarna sitter nästan aldrig där olyckan inträffade så Rick måste hitta rådjurets vittring. Det kan handla om att gå flera kilometer längs vägkanten med bilarna som kör både tätt och snabbt förbi.

– Om jag eller hunden gör ett felsteg dör vi eftersom bilarna ofta ligger i hundra kilometer i timmen när de passerar, konstaterar Per-Ivar krasst. Till slut får Rick upp ett spår och de följer efter vittringen in i skogen men spåret leder ingen vart och de tvingas ge upp. Per-Ivar tänker dock återuppta sökandet när det ljusnar. Han berättar att många eftersöksjägare funderar på att lägga av på grund av riskerna.

– Många av oss är väldigt tveksamma och du förstår ju själv vad det skulle innebära med över 61 000 påkörda djur som är skadade eller döda som ligger längs vägkanten, det blir mycket lidande. Åtminstone en eftersöksjägare har dödats i trafiken på senare tid varpå polisen i region Nord är bekymrad över situationen.

– Jag får in rapporter nästan varje vecka från eftersöksjägare som upplever att bilister inte tar hänsyn till att de arbetar på vägen. Det är sak samma som vid vägarbeten, folk bryr sig helt enkelt inte, säger Roger Wiklander, ansvarig för jakt och viltfrågor i region nord.

Källa: svt.se

 

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

jaktkit

Forswards

hundkarra

Ultracom

Honda

Albecom

Woodsm

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler