Följ oss på sociala medier!

Linda räddade Smulan från att drunkna i en isvak!

lindamarklundUnder gårdagen, i samband med jakt på älg började dagen bra för jämthunden Smulan med ett upptag och skällning, men dagen slutade med en livräddning.
Linda berättar för Allt om Jakt och Vapen:
Det blev ett upptag, men älgen blev skrämd av mina spår, så den drog iväg på en långtur. Den hade gått långt och Smulan hade hållit på ganska länge då älgen började vika ner mot älven. Jag avbröt jakten och skyndade mig dit. Innan jag kom fram så hade hon hunnit över vägen och ner mot älven. Det brukar ju gå bra och jag hade ingen tanke på att älgen skulle ge sig ut på isen.

Jag kontaktar två killar i laget och frågade om de hade rep i bilen och bad dem komma och vara med mig vid älven.
När vi kommer fram ligger älgen i isen och hunden skäller runt vaken. Jag tänker att det här kan bli katastrof. Jag ringer räddningstjänsten och förbereder dem. Jag tänkte att jag kanske måste avliva älgen eftersom vi såg att den börjar bli riktigt matt, men vi väntade lite. Smulan började dra i älgens öron lite och då ryckte älgen till och drog ner Smulan i vattnet.
Jag hör först hur det blir tyst, men sedan hör jag att hon gnyr. Vi springer ner och ser att Smulan simmar runt och hon provade att kliva upp på älgen en gång men då slog den ner henne.
Vi avlivar älgen eftersom den var så slut och nerkyld och vi hade aldrig kunnat få upp den i tid. När vi gör det kan hunden kliva upp på älgen och komma ur vattnet tänkte vi. Smulan tittade på mig där jag stod på land. Hon simmar och trampar vatten och provar att ta sig upp flera gånger och småpiper. Jag kände att det här går ju inte! Älgen for ner i djupen och sjönk. Där försvann Smulans chans att kliva upp på älgen. Då var Smulan ensam att överleva i vaken.
Jag ringer Räddningstjänsten igen. Är ni på gång? Jag går ut nu, jag kan inte vänta längre. Jag stoppade telefonen i fickan. Lade repet runt kroppen och ålade ner och gubbarna mina fick också åla ut på isen för det var så långt. Vi ålade mot vaken. Jag ålar i panik och ropar till Smulan att hålla ut!
När jag nästan är framme så är det som om hon fattar att hon ska få hjälp. Hon siktar mot mig och simmar emot mig. Jag får tag i nackskinnet på henne och drar upp henne. Gubbarna drog i andra änden och vi for baklänges in mot land. Jag släppte henne aldrig.
Smulan skakade av köld. Jag ringde räddningstjänsten en tredje gång och bad dem avbryta sin utryckning eftersom vi var välbehållna.
Jag hade en handduk i bilen så jag tog den och gnuggade henne torr. Jag gick med henne fram och tillbaka och körde bilen på tomgång så hon fick lite mer värme när jag satte in henne. Jag väntade in våra jaktledare också så alla fick se att allt gick bra.
Linda Marklund, Vindeln, 41
Jämthunden Gransjöbergets Smulan, 10 år isvak

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Woodsm

Honda

Albecom

Forswards

hundkarra

jaktkit

Ultracom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler