Följ oss på sociala medier!

Kungens älgjakt blir av trots inställda jakter i närheten

alg

Skinnskattebergs och Köpings kommuner har ställt in en del älgjakter men bara några mil därifrån planeras den kungliga älgjakten att genomföras som vanligt. Älgjakten har ställts in på flera håll i dessa kommuner för att det finns för få älgar. Och enligt Jägareförbundet i Västmanland beror det på att vargstammen i området är alltför tät. På grund av det har man i Köping-Bergs älgskötselområde och i Skinnskatteberg-Riddarhyttans älgskötselområde beslutat att ställa in årets älgjakt.

Men i Sveaskogs ekopark Malingsbo-Kloten i Bergslagen, som bara ligger några mil längre bort, planeras det för fullt inför den årliga kungliga älgjakten. En älgjakt som för övrigt engagerar ett sällskap på över 100 personer.  – Det ser lite bättre ut än förra året så i år kommer älgjakten att bli av som vanligt, säger Jimmy Pettersson som är jaktledare för den kungliga älgjakten. Otto Ramel på Övedskloster är hovjägmästare och planerar Kungens jakt. Den kungliga jakten startar i nästa vecka och planen är att skjuta 15 djur.

– Området där Kungen jagar är på cirka 20 000 hektar och där finns hyfsat gott om älg. Vi tar fyra drev på området varför vi hinner bara med en liten del, säger han.  Att det ska vara ont om älg i trakterna på grund av den stora vargstammen känner herr Ramel inte till, men menar att det inte är förvånande. – Jag har all förståelse för det eftersom det finns mycket varg där och reviret som vi jagar på har tidigare haft tre alfavargar men det har minskat nu och älgstammen har vuxit just där, förklarar han.

Kungajakten har en historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet fast den årliga kungajakten startades först 1885, då av Oscar II. Av tradition står kungen som värd för evenemanget och förutom medlemmar i kungafamiljen och inbjudna gäster brukar sällskapet bestå av cirka 50 drevkarlar, jaktledare och kökspersonal.

Källa: landskogsbruk.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Forswards

Ultracom

hundkarra

Albecom

jaktkit

Woodsm

Honda

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler