Följ oss på sociala medier!

Kattjakt kan rädda pungdjur

 

katt

Förvildade katter är ett hot mot olika viltarter, bland annat en utrotningshotad pungdjursart det är i alla fall vad forskare i Australien kommit fram till. Därmed kan det bli tal om att katter införs i en bestämmelse om skadedjur och jagas i stor skala.

Detta gäller katter i delstaten Victoria eftersom där lever ett sällsynt pungdjur, som efter sin upptäckare på 1800-talet heter leadbeaters falanger. De små ekorrliknande pungdjuren är cirka 15 centimeter långa. Arten, som tillhör familjen flygpungekorrar lär ha funnits i 20 miljoner år.
Leadbeaters falanger tycker om att bo i ihåligheter i träd så forskarna har satt upp holkar för pungdjuren att bo i och de har satt upp kameror som filmer att katterna fångar pungdjuren.

På en av deras bilder sitter en katt ovanpå en holk och bevakar ett litet pungdjur som sticker ut sin nos. Det har dock betvivlats om katterna verkligen är ett hot eftersom leadbeaters falanger sällan rör sig på marken. Men analyser av kattavföring och infångade katters maginnehåll visar att katterna jagar de utrotningshotade pungdjuren, rapporterar The Melbourne Newsroom.

Leadbeaters falanger är delstatens Victorias symboldjur och arten finns nu endast i ett 3 500 kvadratkilometer stort område i östra Victoria.
Troligen finns högst runt 5 000 leadbeaters falanger kvar. Andra hot mot dem är bushbränder och skogsavverkning.

Forskarresultaten gör det möjligt att använda en bestämmelse från 1994 som handlar om skadedjur. Därför kan de förvildade katterna ses som en invasiv art som ska jagas för att skydda andra arter. I så fall tillåts både jakt och olika typer av avlivningsmetoder för att få bort katter på offentligt ägd mark.

källa: Jakt & Jägare

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

hundkarra

Albecom

Honda

Ultracom

Forswards

jaktkit

Woodsm

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler