Följ oss på sociala medier!

Industrimannen Karl Hedin är misstänkt för grovt jaktbrott

varg

Kammaråklagare Lars Magnusson fattade beslut om att begära Karl Hedin och fyra andra personer häktade misstänkta för grovt jaktbrott. Industrimannen, miljardären och företagsledaren Karl Hedin, ägare till AB Karl Hedin, anhölls i sin frånvaro i fredags och anhölls senare samma dag.

Hedin är misstänkt både för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Åklagaren har garderat misstankarna genom att ange både på sannolika skäl och skäligen misstänkt i sin framställan till Västmanlands tingsrätt. Det misstänkt grova jaktbrottet är enligt häktningsframställan daterad den 10 februari i år. Då det gäller förberedelse till jaktbrott finns ingen tidsangivelse.

Hedin leder ett företagsimperium i Fagersta. Det är den familjeägda trähandelskoncernen AB Karl Hedinmed med cirka tusen anställda och en omsättning på runt 4 miljarder. Hedin är mycket välkänd i jaktkretsar. Han är dessutom starkt engagerad i den infekterade vargfrågan. Hedin har även varit starkt kritisk mot flera av de myndigheter som har vargfrågan på dagordningen. Till exempel länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Kammaråklagare Lars Magnusson anger som häktningsskäl att det finns risk att Karl Hedin undanröjer bevis eller kan försvåra utredningen. Åklagaren begär också i sin inlaga till domstolen att han ska hållas isolerad. Än så länge har två förhör hållits med Hedin. Ett så kallat 24:8-förhör som gällde själva anhållandet och senare ett längre förhör där även försvararen, advokat Sven Severin var närvarade.

– Min klient förnekar till brott och hans inställning är att han inte har gjort sig skyldig till någon jaktrelaterad brottslighet. Och han är fullt förvissad om att den fortsatta utredningen kommer att visa att så är fallet, säger Sven Severin. Häktningsförhandling mot Hedin ska hållas i morgon tisdag.

Hedin fick en medalj vid en högtidlig ceremoni på Riddarhuset i Stockholm 2011. Denna var Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för en belöning för framstående entreprenörskap som delades ut av prins Carl Philip. – Det är hedrande att få Näringslivsmedaljen. Jag tror att det inspirerar medarbetarna och vi är många som gjort denna resa möjlig, sa Hedin då.

Bland många vargmotståndare beskrivs han som något av en hjälte eftersom han går i närkamp med olika myndigheter. Hedin och två andra personer skrev för några år sedan boken ”Varg och landsbygdsboende”. Boken distribuerades av Hedin till samtliga riksdagsmän.

– Då boken var färdig mejlade vi ett exemplar åt varje riksdagsman samt till statsråden och kommunalråden i varglänen, berättar Hedin i ett Youtube-klipp. Då Hedin inte fick någon reaktion på boken kontaktade han samtliga riksdagsledamöter. När inte det heller gav resultat tog han vanliga posten till hjälp. – Då letade vi reda på 349 hemadresser och skickade brev hem, berättar han i samma Youtube-klipp. Det blev svag reaktion på ”brevbombningen” men till slut fick Hedin komma till riksdagen. Det var en moderat riksdagsledamot som bjöd in honom att prata för sin sak och boken i riksdagen.

Hedin har också varit medförfattare till boken ”De jagade jägarna” som utkom 2015. Boken handlar om det så kallade Lillhärdalsfallet i södra Härjedalen 2012. Den handlar om fem män som misstänktes men som blev frikända från anklagelser om illegal vargjakt. I boken skriver Hedin och medförfattaren att myndigheterna gjorde sig skyldiga till rättsövergrepp i sin iver att skydda vargen.

Hedin har under de senaste åren varit mycket aktiv i den infekterade frågan om vargjakt och rest landet runt och propagerat i ämnet. Sammanlagt är fem personer misstänkta i jakthärvan och i flera fall rör det sig om fridlysta djur. Enligt kammaråklagare Lars Magnussons rör misstankarna om illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn.

Polisen slog till i fredagseftermiddag efter en längre tids spaning och aktionen leddes av polisens nationella avdelning, NOA. Och enligt vad Expressen erfar har också flera beslag gjorts. Hedin och tre andra personer greps. En femte person, som också skulle gripas var dock försvunnen. Kammaråklagare Lars Magnusson är mycket förtegen om när de första misstankarna dök upp. Brottsrubriceringarna är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelse till grovt jaktbrott. Dock är inte alla fem misstänka för samtliga brott.

Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått under flera år. Enligt offentliga papper har den misstänkta verksamheten ägt rum mellan 1 januari 2014 till den 26 oktober i år, datumet då personer från polisens nationella avdelning slog till och grep fyra av de misstänkta. En femte misstänkt, en företagare från Västmanland, är begärd häktad i sin frånvaro och i hans fall finns även en annan misstanke, nämligen förgöring.

– Förgöring menas med att man lägger ut gift i naturen där det finns risk att djuren dör, säger kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Senast klockan tolv på måndag ska han fatta beslut om en eller flera av de misstänkta ska begäras häktade eller inte. Den efterlyste mannen misstänks bland annat ha ägnat sig åt olaglig jakt i samband med julhelgen förra året.

Källa: expressen.se

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Honda

jaktkit

Woodsm

Forswards

hundkarra

Albecom

Ultracom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler