Följ oss på sociala medier!

Hund + värme = eventuell katastrof

Alla hundägare som är någorlunda uppmärksamma har hört att man inte ska lämna hunden i bilen varma sommardagar. Det kan antagligen inte nämnas för mycket. Faktum är att detta är något som man som förälder aldrig ens funderar på, utan det är en instinkt att inte lämna sitt spädbarn i en varm bil. Varför ska det då vara en sådan svår grej att lära sig när det gäller våra älskade hundar? Visst att hunden är fantastisk på många sätt, men klara extrem värme gör den inte.

Hur ska man då göra om man verkligen vill ha med sig sin familjemedlem på bilsemestern?

Först och främst tycker jag att man ska fundera på om hunden verkligen behöver följa med eller om den har det bättre hos någon bekant eller på ett pensionat. Kommer man ändå fram till att hunden ska med på bilresan så är det en god idé att planera körningarna till tidigt på morgonen eller kvällen när inte solen står lika högt på himlen.

Se även till att hunden alltid har tillgång till kallt vatten. Det är smart att låta montera en bur där hunden kan vara med öppen bagagelucka, om ni verkligen måste lämna den en snabbis. Dock självklart med bilen parkerad i skugga. På det viset har hunden tillgång till svalkande luft. Det är mycket packning som ska med på semester, men se till att packa på ett sätt som gör det möjligt för luften ifrån klimatanläggningen att nå fram till hunden.

Hur vet man då om hunden lider av värmeslag? Om inte hunden redan är medvetslös så kan man märka det genom att den flämtar överdrivet, röda och torra slemhinnor i både mun och ögon och den kan även bli vinglig.

Är olyckan redan framme så är det ytterst viktigt att få ut hunden snabbt och komma till skugga och kyla ner den genom att hälla svalkande vatten på kroppen. Även om hunden kvicknar till så är det inte över, utan bege er direkt till veterinär för vidare vård. Det kan som sagt ha blivit inre skador som du inte ser med ögonen.

Allt detta kan förebyggas dels genom de tips som ges ovan, men hunden kan även drabbas av värmeslag utanför bilens väggar. Undvik att motionera hårt och länge med din hund under varma sommardagar. Det finns ingen mening med att träna hårt under dessa dagar. Spara det till de molniga dagarna, dem har vi så det räcker. Njut istället av de varma dagarna genom att slappa eller bada med din hund.

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Albecom

jaktkit

Honda

Ultracom

hundkarra

Woodsm

Forswards

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler