Följ oss på sociala medier!

Hotad fjällgås hotas av hotad havsörn!

OBS örnen på bilden har inget samband med texten

Eftersom fjällgässen hotas akut av utrotning har ett projekt för att rädda dem startats. Dock har detta projekt nu drabbats av ett svårlöst problem, rapporterar P4 Norrbotten. Havsörnen, som i sin tur är en hotad art, har nämligen börjat äta upp de hotade gässen. Det började med att en gås som var försedd med GPS-sändare försvann. Sändaren blev spårade till ett havsörnsbo i närheten av gässens häckningslokal i Arjeplogsfjällen. Och i våras när havsörnens ungar skulle ringmärkas hittades inte bara havsörnsungar i boet, utan även rester av örnens gåsagille.

– Ringar och sändare som vi hittat gör att vi vet att minst 17 fjällgäss har fallit offer för den havsörnen, säger Stefan Holmberg på Projekt Fjällgås till P4 Norrbotten.

Då den svenska fjällgåsstammen består av mellan 60 och 100 fåglar så är 17 fjällgäss en stor förlust för arten. Sannolikt har örnen slukat ännu fler fjällgäss som inte lämnat spår i form av märkningsringar eller GPS-sändare efter sig, då inte alla är märkta.

Frågan är vad som ska göras för att stoppa havsörnens framfart i gåsbeståndet.

– Skyddsjakt är den enkla vägen, men den frågan driver inte vi, det är upp till länsstyrelsen att avgöra, menar Stefan Holmberg.

Ett alternativ skulle kunna vara att byta utsättningsplats för fjällgäss som fötts upp i fångenskap, enligt Holmberg.

Källa: hd.se

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Forswards

Honda

hundkarra

jaktkit

Albecom

Ultracom

Woodsm

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler