Följ oss på sociala medier!

Flera björnattacker på kort tid

bjorn

I helgen har två björnar skjutits efter att ha angripit vars en älgjägare.
– Det är ett större antal attacker i år än tidigare år, säger Benny Gäfvert vid Rovdjurscentret de 5 Stora. Under hösten har älgjägare vid flera tillfällen skjutit björnar. I lördagsförmiddags sköts en björn vid Degersjöberg väster om Örnsköldsvik och några timmar senare sköts en björn i skogarna utanför Åsele i Västerbottens län.

I båda fallen har jägarna berättat att björnarna gått till angrepp mot dem. Dock klarade båda jägarna sig Polisen bedömer att jägarna handlat i nödvärn. Efter båda händelserna har en anmälan om grovt jaktbrott upprättats eftersom det är rutin. Björnarna kommer att transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det har varit fler attacker i år jämfört med tidigare år, menar Benny Gäfvert. Tänkbara förklaringar kan dels vara att björnstammen ökat. Plus att det är ett något sämre bärår i år. – Det kan vara så att björnar måste vara mer aktiva i sitt letande efter mat. Då rör björnarna sig mer än vad de gör i vanliga fall för att hitta samma mängd, framför allt blåbär, för att sedan kunna gå i ide. Benny Gäfvert betonar att det nästan uteslutande är jägare som kommer i kontakt med björn och att det är extremt ovanligt att bärplockare eller svampplockare blir angripna.

Källa: svt.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

jaktkit

Woodsm

Forswards

Albecom

hundkarra

Honda

Ultracom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler