Följ oss på sociala medier!

Fler fall av afrikansk svinpest i Rumänien

vildsvin

Endast ett fåtal fall av afrikansk svinpest registrerades i Rumänien fram tills maj månad. Men nu stiger antalet inrapporterade sjukdomsfall och EU planerar att vidta åtgärder. Den internationella branschtidskriften Pig Progress skriver att det sedan maj rapporterats 249 fall av afrikansk svinpest i Rumänien. Och många av fallen har funnits i mindre besättningar med hushållsgrisar, en nationalpark och ett slakthus. Men nu har även en stor besättning med 43 800 djur drabbats. I den har åtta grisar som varit smittade av svinpesten avlidit. Besättningen finns i Tulcea-provinsen nära Svarta havet och fallet upptäcktes så sent som den 29 juni.

Myndigheterna har nu till uppgift att kontrollera den afrikanska svinpesten och under de senaste veckorna har EU vidtagit åtgärder. EU-kommissionen satsar 10 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 100 miljoner svenska kronor, på att utveckla ett vaccin mot svinpesten. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) ska utreda om vildsvinsstängsel verkligen är en bra metod för att begränsa virusets framfart i Europa. Danskarna är ju, som Allt om Jakt & Vapen tidigare rapporterat, inne på att bygga staket som skydd mot sitt land.

En internationell expertgrupp publicerade nyligen, i EFSA Journal, en vetenskaplig debattartikel och skriver att intensivare vildsvinsjakt kan vara en lösning. För när vildsvinspopulationen sjunker under en viss nivå kan smittan inte spridas vidare.

Källa: Jakt & Vapen

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Albecom

hundkarra

Ultracom

Woodsm

Forswards

jaktkit

Honda

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler