Följ oss på sociala medier!

Fästingutbrott på älgar i USA

alg

På grund av klimatförändringar i New Hampshire och Maine i USA har det utbrutit en fästinginvasion och detta har slagit hårt mot älgpopulationen i området. Forskare har hittat omkring 100 000 fästingar på en enda älg! Under två års tid har Peter J. Pekins, professor vid University of New Hampshire räknat fästingar på älgar i New Hampshire och Maine i USA. Detta för att se hur älgkalvarna klarar sig i och med att klimatförändringarna försenat ankomsten av snö i New England.

Och det visar sig klart att den allt högre temperaturen har varit till fästingarnas fördel. Under hösten är de älgarnas favoriter då de suger sig fast. De sitter kvar under hela vintern och släpper först taget på våren för att lägga ägg.

Största antal fästingar som forskarna hittat på en och samma älg är omkring 100 000, men den kalven var redan död. Troligtvis dog den på grund av blodbrist. Det händer ofta när så många fästingar suger i sig älgens blod och förmodligen hade den haft ännu fler fästingar på sig eftersom många tros ha släppt taget från djuret. – Det är den äckligaste syn du kan tänka dig av ett dött djur, menar Pekins till New York Times.

Hans upptäckt publicerades nyligen i tidskriften The Canadian Journal of Zoology.  I intervjun  menar att de har bevis för att tre års återkommande fästingutbrott ”tydligt visar ett värd-parasit-förhållande som starkt påverkats av klimatförändringar”. Även om fästingar är dåliga för vuxna älgar så är de mycket farligare för kalvar eftersom de kan dö. Med helikopterhjälp har Pekins och hans team spårat upp 179 älgkalvar och det genomsnittliga antalet fästingar på kalvarna var 47 371 stycken.

– Var det över 35 000 innebär det problem för kalvarna. Under perioden vi studerade dem dog 125 stycken, 70 procent av de kalvar vi spårade, säger Perkins till New York Times. Han förklarar att älgarna i området på ett sätt är offer för sin egen framgång för på 1970-talet fanns det bara omkring 50 älgar i New Hampshire och Maine. Men förbättrade levnadsvillkor och färre rovdjur som vargar i området har lett till att det nu finns omkring 60 000-70 000 stycken i Maine och i början av 2000-talet var den siffran 8 000-9 000 i New Hampshire.

Och så har det varit ända tills klimatförändringarna tippade över vågskålen till fästingarnas fördel. Peter J. Pekins tror dock inte att älgarna kommer att dö ut helt i området men de kommer definitivt bli färre.För fästingarna vill inte heller att älgarna ska dö ut. – En parasit vill inte döda sin värd – det är dålig evolution, säger Pekins till New York Times.

Källa: expressen.se

 

 

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Woodsm

Ultracom

hundkarra

Albecom

Honda

Forswards

jaktkit

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler