Följ oss på sociala medier!

En björn har rört sig på Skutberget i Värmland

bjorn

Varje år granskar länsstyrelsen inkomna dna-prov, i samband med att licensjakten för björn bestäms, för att få en uppfattning om hur många björnar som rör sig i länet. Att det finns många björnar i norra delarna av Värmland är snarare en regel än ett undantag men nu har spillning påträffats på Skutberget.
– Vi vet faktiskt inte vilken björn det är som har varit där eftersom det inte har gått att individbestämma den. Men vi tror att det är en hanbjörn då de är kända för att vandra långt, säger Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen till nwt.se.

Spillningen hittades i september 2017, och bara några dagar innan gjordes en observation av en björn. Djuret och spillningen sågs vid löp- och skidspåren i skogen.

Sajten Rovbase, som Naturvårdsverket bland annat ligger bakom, kartlägger alla dokumenterade observationer och fynd som gjorts tillsammans med länsstyrelsen. Och de menar att björnen är den som påträffats sydligast i länet på flera år.
– Efter fyndet och observationen har vi inte hört något mer gällande björnar i just det här området. Hör, eller ser, man något får man gärna höra av sig till oss, säger länsstyrelsen till nwt.se.

I övrigt lär björnarna må bra i Värmland. Under fjolåret dokumenterades en föryngring av björnstammen för första gången, då en hona sågs med tre ungar.
– Björnfamiljen har observerats även i år. Då såg vi endast två av ungarna, vad det kan bero på vet vi inte. I övrigt verkar hela familjen må bra, säger Langöen.

I tisdagen presenterade länsstyrelsen att två stycken björnar får skjutas i länet under årets jakt, samma siffra som ifjol. Björnfamiljen har blivit fridlyst från jakten eftersom en hona med ungar alltid är förbjudet att skjuta. Området som familjen rör sig i, öster om Sysslebäck, är dessutom helt förbjudet att jaga inom.

Källa: nwt.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Woodsm

hundkarra

jaktkit

Ultracom

Albecom

Honda

Forswards

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler