Följ oss på sociala medier!

De vilda djuren flyr skogsbränderna

skogsbrand

I Gävleborgs län finns cirka 500 björnar och Ljusdals kommun är ett av Sveriges mest björntäta områden. Många av dem finns mitt i de brinnande områdena tillsammans med sina ungar.  – Branden är förstås lika farlig för djuren som för oss människor, säger Hans Nordin som är naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Runt Ljusdal har människor från tre byar tvingats lämna sina hem. Och många som bor runt omkring har lämnat för säkerhets skull. Skogens andra invånare djuren försöker också desperat lämna sina hem.  – Deras instinkt är att flytta sig när de luktar rök, säger Hans Nordin som är naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Länsstyrelsen har observerat älgar, björnar och andra slags djur som rör sig kring de brandhärjade områdena. Det är stor risk för att de är instängda och inte kan ta sig ut. Utöver 500 björnar finns det dessutom beräknar man att det finns 100 lodjur, 40 vargar och 30 järvar i Gävleborgs län. Det är inte bara själva elden som är farlig. Strålningshettan som sträcker flera hundra meter är extremt farlig för djuren.

– Då blir det såklart en besvärlig situation för djuren, om de är instängda och inte kan ta sig därifrån, säger Hans Nordin. Viltexperten Benny Gävfert jobbar på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö, ett stenkast från Ljusdal är inte jättebekymrad för de stora rovdjuren.  – Självklart är det några som inte klarar sig i den här typen av bränder, men jag tror de flesta flyttar på sig också.

Han är allt mer orolig för de markbundna arterna. – Branden kan i kort perspektiv radera ut en del arter i de här områdena. De mindre arterna, gnagare, möss, häckande fåglar, kommer inte finnas kvar efter eldens framfart. Hela det ekologiska systemet måste göra en omstart. Det är fascinerande att det finns sån kraft efter stora bränder när det väl börjar växa tillbaka, säger Gävfert.

Just nu är det säsong för att djuren har ungar och djurmammorna gör allt för att ta dem med sig. – De prioriterar såklart att ta med sina ungar. Men det farliga är när de blir instängda, då blir det jättesvårt, säger Hans Nordin. Benny Gäfvert tänker på de häckande skogsfåglarna. – De blir givetvis hårt ansatta av en skogsbrand om inte kycklingarna lärt sig flyga, säger han.

Vanligtvis håller sig rovdjuren på sina revir och undviker varandra men nu när de tvingas flytta på sig kommer de med stor sannolikhet att stöta på varandra. – Det blir antagligen rockader hela tiden, säger Hans Nordin. I vintras kom 13 björnar på besök inne i bebyggelsen i Los, i Ljusdals kommun. Att björnar i området kring kommunen tvingas fly sina revir kan verka farligt för människor, men Hans Nordin menar att man inte behöver vara orolig. – Man behöver inte vara rädd för att en björn kommer för de är väldigt rädda för människor, och rör sig troligtvis längre in i skogen. De undviker oftast mänsklig närvaro, säger han.

Källa: Aftonbladet

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

hundkarra

Ultracom

Honda

Woodsm

Forswards

jaktkit

Albecom

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler