Följ oss på sociala medier!

Älgflugorna är ovanligt många i år

alg

Lagom till älgjakten börjar även älgflugans (hjortfluga är ett annat namn) högsäsong. Även om det är svårt att mäta deras antal så verkar det finnas ovanligt många exemplar av den blodsugande insekten i år.  Anders Lindström, som är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), har den allmänna uppfattningen att älgflugorna är fler i år än vanligt.  – Man ser mycket på sociala medier och det skrivs mycket om dem så man får en uppfattning om att de är ganska många, säger Anders Lindström till SVT Dalarna.

Framför allt är det djuren som far illa av älgflugorna eftersom de trivs i lurvig päls. Flugan lever som parasiter på djur som älg och rådjur men också på hästar och hundar. Och i värsta fall kan älgflugans bett bli infekterade och svårläkta.
För jägare och skogsvana är det inte någon nyhet att älgflugorna också ger sig på människor. Då ofta i håret eller i nacken. – De är inte särskilt farliga och vi känner inte till att de sprider några sjukdomar egentligen. Men en del blir bitna och upplever att de får stora knölar och bölder, säger Anders Lindström till SVT Dalarna.
Bästa sättet att undvika älgflugor är att använda mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen och stoppa in nätet i kragen. Det kan hindra älgflugans vanliga ”ingång” via håret och/eller kring nacken och innanför kragen och därefter vidare nedåt på kroppen.
Annars är citroneukalyptus, en eterisk olja, ett gammalt beprövat naturmedel och finns i bland annat myggmedlet MyggA Fästing, Mosi-gard Natural och i Sjö & Havs Fästing- och myggmedel. Men man måste spraya det på all hud som inte är täckt, för bara lukten avskräcker inte älgflugan, den måste känna ämnet i huden genom sina fötter.

Ett fästinghalsband runt halsen ger ett bra skydd åt hundar. Kanske kan även andra antifästing- och loppmedel från apoteket hjälpa.

Källa: landskogsbruk.se

 

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

hundkarra

jaktkit

Albecom

Honda

Ultracom

Forswards

Woodsm

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler