Följ oss på sociala medier!

Älgarna eventuellt på väg att försvinna i södra Sverige

alg

Studier som gjorts i Nordamerika visar på att älgar ska ha ett kyligt klimat. De stressas i värme över 18 grader så blir det klimatförändringar är det svalare områden som gäller. – Förmodligen flyttar älgarna norr ut i framtiden om somrarna i framtiden blir lika varma som i år. På lång sikt kommer vi kanske inte att ha någon älg kvar i södra Sverige, säger Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, till TT.

På kort sikt talas det om svält för älgarna i höst och vinter eftersom älgar är ”kvalitetsbetare” som ska ha både bra bete och variation i kosten. – När torkan kommer tidigt finns det inte frodiga örter och skott som de föredrar kvar. Och då förlorar födan den energi som älgarna behöver inför hösten och vintern, förklarar Jonas Malmsten för TT. Eftersom älgkor med kalvar då får dåligt med mjölk ger det i sin tur taniga kalvar med låg vikt.
– Effekten blir att de svälter. Eller blir mamman i så dåligt skick själv att hon inte kan gå med kalv nästa år, kommenterar Jonas Malmsten. Och årets torka kommer att ge effekter även framåt i tiden med färre älgar och mindre älgjakt, konstaterar han.

Redan innan varningen från SLU-forskaren rekommenderade Conny Johansson, ordförande för Jägarnas Riksförbunds distrikt i Västmanland, att älgjakten borde starta senare på grund av den rekordheta och torra sommaren. Älgjaktspremiären, den 8 oktober i södra Sverige, borde bli två veckor senare, tycker JRF-basen i Västmanland. Allra helst skulle han vilja ha en månads förskjutning till november istället.

– Älgarna har för dåliga fettreserver inför vintern och skulle behöva äta upp sig i höst, menar Conny Johansson och Nils Carlsson på länsstyrelsen i Skåne är inne på samma linje. Inför höstens älgjakt ska myndigheten noga följa i vilket skick älgarna är.  Det rådande förbudet i augusti att släppa jakthundar kan komma att förlängas.
– Älgkalvarna kommer vara små och en del kan komma att dö. Det påverkar även nästa års reproduktion för djuren har inte byggt upp energi och fettreserver, säger han till P4 Kristianstad om den torra sommaren som kan ge färre älgar och begränsad älgjakt.
Vildsvin och hjortar tros klara torkan och värmen bättre bland klövviltet.

Däremot är rådjur är mer kräsna på vad de ska beta varför det finns rekommendationer inför bockjaktspremiären på torsdag: smygjaga försiktigt och träng inte ut bockar, och andra rådjur, från marker där de har vatten och skugga. Eftersom det lär bli sämre överlevnad i vinter samt färre kid nästa år ges även rådet att hålla ner avskjutningen i stort när det gäller rådjur. Först och främst gäller det att freda getter som kan få kid nästa vår.

Källa: Jakt & Jägare

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Ultracom

Woodsm

hundkarra

Albecom

jaktkit

Forswards

Honda

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler