Följ oss på sociala medier!

100 anledningar till jakt – dessa är mina!

Livet med hund har fått mig att ta steget mot en ny hobby, nämligen jakten. Detta är ett intresse jag för bara ett år sedan hade haft svårt att tro jag skulle uppskatta. Jag är utbildad djurvårdare och därför kändes steget till denna fritidssysselsättning egentligen ganska avlägsen. Men det är kanske just skillnaderna som gör likheterna i detta fall.

Med det menar jag att i arbetet som djurvårdare gör man allt som står i sin makt för att hålla djuren vid liv. Även de sjuka djuren ger man 110 procent för att försöka rädda livet på.

Till skillnad från jakten där man istället försöker hitta och avliva skadade och sjuka djur. Skillnaden är alltså att vi inte har möjligheten att behandla våra vilda djur på det viset som våra tamdjur. I naturen är det helt enkelt de starkaste som överlever.

Men för att då nämna de likheter jag ser med djurvård och jakt. Genom jakten vårdas viltstammarna genom att sjuka djur avlivas. Exempelvis genom att avliva en skabbräv, besparar man andra rävar den förfärliga sjukdomen. Man räddar rådjurskiden som räven eventuellt skulle ha tagit som föda och man besparar jakthundarna spridningen av skabben som de annars lätt drar på sig när de rör sig i skog och mark.

Som jägare håller man viltstammarna på en nivå som fungerar för så väl människor, som djurliv, så man gör även en samhällsnytta.

Det kanske verkar irrationellt och motsägelsefullt, men för mig har faktiskt djurvård och jakt både sina likheter och olikheter.

Jag kommer inte att börja jaga bara för min egen skull. Inte heller för att jag tycker det är kul att avfyra ett vapen. Nej jag kommer att börja jaga på grund av tre enkla och enligt mig starka anledningar. För gemenskapen som jakten skapar, för naturupplevelsen och den enligt mig största anledningen – för min hunds skull. Det ligger trots allt i hundens natur att jaga. Ett givet val som jag ser som en skyldighet till min hund. För det är just vad det är. En skyldighet att se till så att den lilla valp vi tar hem vid åtta veckors ålder får ett meningsfullt och värdigt liv.

Det finns antagligen lika många anledningar till varför folk börjar jaga, som det finns jägare. Detta är min – hundarna.

#AlltOmJaktOchVapen

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler

Annonser

Albecom

Woodsm

hundkarra

Honda

jaktkit

Ultracom

Forswards

Följ oss på Facebook

#Kamerajakten

Something is wrong.
Instagram token error.
Hämta fler